Archive for Mart 2013

Homer & Bira


29 Mart 2013 Cuma
Posted by Cihangir Gumustas

Biraya giriş: Temel Kavramlar - II

Bir önceki postta sarışın lager tipi biralar ve onların çeşitleriyle (pilsner ve helles) ilgili bilgi vermeye çalışmıştık. Bu sefer rotayı Orta Avrupa'dan İngiltere'ye çevirip Ale ve Stout tipi biraları tanıtmaya çalışacağız.

Ale bilinen en eski bira türüdür. Daha önceki yazımızda üzerinde durduğumuz dünyanın en popüler bira tipi olan Lager ile arasındaki en büyük ise fark fermantasyon süreciyle ilgili. Lager biralar alttan fermente, yani mayanın alkol oluşturma işini kazanın altında yaptığı, Ale biralar ise üstten fermente biralar, yani mayanın fermantasyon tankının tepesinde çalıştığı biralar. Ek olarak, lager biralar daha soğuk diyebileceğimiz (10 derece) ısılarda fermente edilirken, Ale biralar ise 20-24 derecelik daha ılıman bir ısıda fermente edilir. Ayrıca, Ale biralar mayanın daha uysal işini gördüğü bira tipleridir. Lagerlerde maya daha agresif bir fermantasyon süreci izler ve ardında daha az lezzet bırakır. Ale biralarda birçok meyvemsi tat (Çilek, muz, elma hatta ananas gibi) almak mümkündür bu yüzden. Kısaca, daha kompleks bir yapıları olduğu söylenebilir.



26 Mart 2013 Salı
Posted by Cihangir Gumustas

Mükemmel bir icat!

Tembel adam yaratıcı olur diye bir laf vardır. Bu video güzel bir örneği olmuş.

Not: yapan arkadaş da biradan anlıyor belli ki. Buğday biralarından daha iyi tat alabilmek için mayanın da biraya karışması gerekir. Bunun için de bira bardağa konur ama iki üç parmaklık kısmı şişede bırakılır ve hafifçe sallanır ki maya biraya karışsın. Videodaki arkadaş bunun bilincinde ki şişeyi döndürme olayına da girmiş.

Helal olsun diyor, devamını bekliyoruz. 


25 Mart 2013 Pazartesi
Posted by Cihangir Gumustas

Bira Haritası

Dünyaya bir de bu gözle bakın!


23 Mart 2013 Cumartesi
Posted by Cihangir Gumustas

Biraya giriş: Temel Kavramlar

Bira kültürü konusunda gelişmekte olan bir ülke olduğumuzu daha en başta söylemiştik. Öyle ki, geçenlerde Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi'nde eşleştiği Çek Viktoria Plzen takımı sayesinde bir çok kişi pilsener (ya da pils - pilsen) tipi biraların adının bu şehirden geldiğini de öğrenmiş oldu. Yoksa birçok kişi için hala Efes Pilsen markası içinde yer alan bir özel isim tamlamasının tamlananıydı pilsen. Bu postta pilsener, helles ve lager nedir kısaca bir göz atalım dedik. Başlamadan önce ufak bir not: bugün ele aldığımız bu üç tür de sarışın biralar, yani Lager tipi biralar. Lager tanımlamasını sarışın biralar için geniş bir çatı olarak düşünebiliriz. Pilsner ve Helles ise bu çatı altında ayrılan alt başlıklar desek kimse gelip bize kızmaz sanırım. Aradaki farkları zaten okudukça siz de göreceksiniz.


22 Mart 2013 Cuma
Posted by Cihangir Gumustas

İlk Ders: BRA 101

Beer fundamentals için eğitici bir tablo...

21 Mart 2013 Perşembe
Posted by Cihangir Gumustas

Başlarken

Tarihin en eski içkisi olarak gösterilen bira ülkemizde maalesef hala hak ettiği değeri görmüyor. "Bira hamallıktır yea" gibi bir cümlenin duyulduğu ortamlara sıklıkla rastlamak mümkün. Ancak işin aslı hiç de öyle değil. Bu cümleyi kuran kişi (büyük ihtimalle) ömrü boyunca  Efes (ağırlıklı olmak üzere) - Tuborg (o da yeni yeni) kısır döngüsünde bira içmiştir. Oysa ki dünya üzerinde binlerce çeşit bira mevcut ve bira hamallıktır önermesini icat edene yedirecek güzellikte biralar var.


Bu blog, Türkiye'de henüz olmayan, ama yaşanan çeşitli gelişmelerle (yayına başlayan B;ra dergisi, daha fazla ithal biraların raflarda yer bulmaya başlaması, güzel ve derinlemesine incelemeler sunan bira blogları ve siteleri gibi) ufak ufak yeşermeye başlayan Türk Bira Kültürüne küçük de olsa bir katkı yapmak için yola çıkmıştır. Bu sayfalarda başta bira tadımı olmak üzere, biraya dair birçok bilgiye yer vermeye çalışacağız. 



Herkes için keyifli bir yolculuk olması dileğiyle...


20 Mart 2013 Çarşamba
Posted by Cihangir Gumustas

Instagram

Blogger tarafından desteklenmektedir.

- Copyright © Bira Kültürü & Bira Tadımı -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -