Archive for Nisan 2013

İyi Niyetli Bir Bira: Perge Pilsner

Blogdaki ikinci tadımımızda Türkiye'de pek bilinmeyen (en azından Marmara Bölgesi'nde) Antalya kökenli bir birayı inceliyor olacağız.

Perge Pilsner asıl ilgi alanı turizm olan Süral Grup tarafından üretiliyor. Antalya bölgesinin ilk beş yıldızlı otelini Süral Grup açmış 1986 yılında. Daha sonra başka girişimleri de olmuş, otel sayıları da artmış filan. 2005 yılında da bira işine el atıyor Süral Grup ve ilk bira tesislerini bu yılda kuruyorlar. İlk başta fıçı olarak üretim yapmışlar ve 2006 yılında şişeleme tesisi de kurarak Perge Pilsner'i şişe olarak da tüketiciye sunmaya başlamışlar. Üretim ve şişeleme tesislerinin kurulumunu da ünlü Alman Huppman ve Krones firmalarına yaptırarak bu işte ne kadar ciddi olduklarını da vurguluyorlar bir yandan.

Perge ismini de bilmeyenler için açalım biraz, Perge Antalya'nın 18 km doğusunda Aksu ilçesi içerisinde bulunan ve zamanında Pamphylia bölgesine (Aksu, Aspendos, Side, Alanya) başkentlik yapmış bir antik kent. Kuruluşunun Tunç Çağına kadar uzandığı da iddia ediliyor. Süral Grup biralarına bu ismi seçerken herhalde ülkemizde yaygın olan biralara antik kent ismi koyma eğiliminden (Efes ve Troy gibi) etkilenmiş anlaşılan. Perge Pilsner için internet sitelerinde "Kaynak Suyuyla üretilen ilk Türk birası" demiş Süral Grup. Perge'de Almanya'dan ithal malt ve şerbetçiotu kullanılmış. Hangi bölgenin maltı ya da şerbetçiotunu kullandıklarına dair bir bilgi yok malesef. İçeriğinde mısır, şeker ya da pirinç gibi herhangi bir malt desteği yok. Kaynak suyu, arpa maltı, şeretçiotu, maya ve CO-2 kullanarak reinheitsgebot'a sadık kalmışlar.

Perge Antik Şehri'nden bir kare

24 Nisan 2013 Çarşamba
Posted by Cihangir Gumustas

B is for Beer

Ağaçkakan, Parfüm'ün Dansı ve Dur Bir Mola Ver gibi kült kitapların Amerikalı yazarı Tom Robbins'ten bira üzerine bir kitap. İTÜ Kütüphanesi'ne Tom abinin yeni kitaplarını (Villa Meçhul ve Sirius'tan Gelen Kurbağa) almak için gittiğim de bu kitabı görmemle almam bir oldu. Tom Robbins bira hakkında bir şeyler yazmışsa okuması farz olmuştur benim için.

Kitabın arkasında "çocuklar için bir bira kitabı mı? Evet, ister inanın ister inanmayın öyle. Ama aynı zamanda yetişkinler için de bir kitap B, Bira" yazıyor. Kitap Gracie adlı 9 yaşındaki sevimli bir kızın babası ve amcası tarafından sürekli tüketilen bu sarı sıvı hakkında daha fazla şey öğrenmek istemesi üzerine kurulu. Bir gun Gracie bir kutu bira icer ve olaylar gelisir de diyebilirz. Tom Robbins Gracie'nin birayla tanışması sırasında biranın tarihinden tutun da nasıl yapıldığına kadar geniş geniş anlatıyor kendi uslubuyla. Bunları anlatırken de bize bilge amca Moe (tam bir bira sevdalısı, ayağına kavgaya götürülecek dev sapporo kutusu düşerek sakatlanan bir adam) ve bira içtikten sonra kafanız güzel olursa ortaya çıkan "bira perisi" eşlik ediyor. Arada yine muhteşem espiriler ve benzetmelerle okuyanı güldürmeyi de ihmal etmiyor Tom Robbins.

Bira ve Tom Robbins seven herkese tavsiye ederim, kaçırmayın.



12 Nisan 2013 Cuma
Posted by Cihangir Gumustas

Siftah: Sapporo Bira Tadımı


Evet, en sonunda ilk tadımımızı yapıyoruz. Farklı bir bira blogu olmak istediğimizden de ilk tadımımızı Türkiye’de bulunamayan bir birayla yapıyoruz. Bira denince akla ilk gel(me)yen bir ülke Japonya. Biz de farklı olacağım diye b.kunu çıkartarak bir Japon birası tadımıyla siftah diyoruz. Zaten Türkiye’de bira kültürüne katkı yapmak filan diye girip ondan sonra Efes ya da Marmara Gold tadımıyla başlamak saçma olurdu. İlk kısımlar biraz Sapporo'nun tarihçesi ve genel bilgilerle ilgili, direkt tadımı merak edenler buraları geçebilir. 



1 Nisan 2013 Pazartesi
Posted by Cihangir Gumustas

Instagram

Blogger tarafından desteklenmektedir.

- Copyright © Bira Kültürü & Bira Tadımı -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -