Archive for Temmuz 2013

Hoegaarden: Keşişlerden Sütçüye Uzanan Bir Buğday Birası Hikayesi

Bu postta aslında Schneider Weisse Tap 6 Aventinus'un incelemesini yapacak ve Schneider Trilogy'i tamamlayacaktım ama Schneider Weisse'ler hiçbir dükkanda-restorantta bulunamıyor bu aralar maalesef. Yine klasik gümrükte bekleme muhabbeti. Bileydim dolaptaki son Tap 6'yı hunharca gömmez, tadıma saklardım. Schneider Weisse'ler raflarda yerini alana kadar blogu boşlamak istemedim ve bir sonraki tadım olan Hoegaarden Witbier'i önceye aldım.

Aslında kafamda Hoegaarden daha ileri bir tarihteydi ama Şeref Server Bey'in yerinde önerisiyle öne çektim. Böylelikle, Schneider üçlüsü ve Hoegaarden incelemelerini yaparak Türkiye'de satılan Buğday Biralarının tamamını (4 tane lan, çok az değil mi) incelemiş olacağı(m)z. Bu postta da yine her zamanki gibi genelden-özele metodunu (benim uydurmamdır kendisi) uygulayacağım. Yani, önce bu Witbier nedir olayına bakacağız, sonra Hoegaarden'ın tarihçesini biraz kurcalayıp, son olarak da Hoegaarden Witbier'in tadımına geçeceğim.


27 Temmuz 2013 Cumartesi
Posted by Cihangir Gumustas

Schneider Weisse Tap 7 Unser Original: Buğday Biralarının Atası

Bir önceki postta yine Schneider Braueri tarafından üretilen Tap 5 Meine Hopfen Weisse'yi incelemiştim. Buğday biraları ve Schneider Braueri ile ilgili kısa bilgileri o posttan takip edebilirsiniz. Bu postta ise önce Schneider Braueri'ye dair ufak tarihi bilgiler verdikten sonra Schneider Weisse Tap 7 Unser Original (Our Original) isimli buğday birasını inceleyeceğim.



16 Temmuz 2013 Salı
Posted by Cihangir Gumustas

Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfen-Weisse: Ezber Bozan Bol Şerbetçiotlu Bir Buğday Birası

Tadımlara son gaz devam ediyorum. Bu postta yine çok özel bir bira var karşımızda: Schneider Weisse ailesinden Tap 5 Meine-Hopfen Weisse.

Aslına buğday biralarının yeri benim için çok farklıdır. En sevdiğim bira türü desem yanlış olmaz. Hatta biraya bu kadar tutkulu olmam ve sevmemin ardında da buğday biralarına olan düşkünlüğüm var açıkçası. Paulaner, HofBrau, Erdinger, Weihenstephaner, Franziskaner ve Schneider gibi Bavyera buğday biralarını ilk kez tattığımda bu biralar özel bardaklarıyla, buğulu görünümleriyle, bol köpükleriyle ve zengin aromalarıyla aklımı başımdan almıştı. Yea bunlar biraysa biz Türkiye'de ne içiyormuşuz hacı aydınlanmasını da sanırım ilk böyle yaşamıştım. O yüzden, öncelikle buğday biralarıyla ilgili bilgiler vermek istiyorum. Sonrasında da Schneider Weisse Tap 5'in değerlendirmesini yapacağım.



9 Temmuz 2013 Salı
Posted by Cihangir Gumustas

Alternatif Bira Açma Yöntemleri

Akşam arkadaşalarla biranı alıp sahile ya da parka gelmişsin. Uygun yeri de buldun oturdun  (ihtiyaca göre bu uygun yer hatun kesmelik sote ya da işemek için kuytuya yakın ağaçlık mekan olabilir) ve tam bünyeyi keyfe verecekken fark ediyorsun ki bira çevir aç kapaklı değil ve yanında açacak da yok. Böyle durumlarda lan nasıl açsak şunu diye bir telaş alır bünyeyi. Çakmakla, dişle ya da anahtarla açmayı bilmeyenler için (benim gibi bilip de beceremeyenler de mevcut) daşın kenarına vurmak en çok tercih edilen yöntem olsa da uygun taş köşesi bulmak ve etkili vuruşu gerçekleştirmek zaman alabiliyor.



4 Temmuz 2013 Perşembe
Posted by Cihangir Gumustas

Instagram

Blogger tarafından desteklenmektedir.

- Copyright © Bira Kültürü & Bira Tadımı -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -