Posted by : Bira Sevdası 24 Haziran 2014 Salı

Bir önceki tanımda Erdinger Weissbier'i incelemiştim. Hazır konu Erdinger'den açılmışken, elimdeki Erdinger Urweisse'yi de inceleyip bloga koyayım dedim. Aslında Erdinger Urweisse'yle ilgili hazırda bir Türkçe inceleme mevcut. Beerasmus'un Erdinger Urweisse incelemesine ve diğer incelemelere de bir göz atmanızı tavsiye ederim. Erdinger Weissbrau ile ilgili geniş bilgiyi de eğer okumadıysanız Erdinger Weissbier incelemesinde bulabilirsiniz. Bu sefer, herhalde ilk defa bira üreticisinin tarihine ya da biranın tipine filan girmeden doğrudan bira incelemesine geçeceğim. Benim için de enteresan olacak. Bakalım kısa kesmeyi becerebilecek miyim. Başlıyoruz...


Erdinger Urweisse

Erdinger bu birasına klasik Weissbier'inden farklı bir isim koyduğuna göre bu Urweisse'de farklı bir şeyler olmalı. Urweisse kelimesini birazcık kurcalarsak, ne olduğunu açığa çıkaracağız gibi. "Ur" Almanca'da kullanılan bir ön ek, İngilizce deyimiyle bir "prefix." Meali de "eski" "geleseksel" "original" gibi bir şey. Erdinger Urweisse ise 2008 yılından beri üretiliyor, yani pek de öyle eski değil. Hatta daha emekliyor bile denebilir. Ancak olay Erdinger Urweisse'de kullanılan tarifte yatıyor. Erdinger Urweisse Erdinger'in ilk kurulduğu zamanlar olan 1880'lerden kalma "original" weissbier reçetesine sadık kalınarak üretiliyormuş. Yani her ne kadar 5-6 yıldır üretiliyor olsa da ruhu 120 yıllık filan. Reenkarne de olmuş diyebiliriz belki? Ayrıca, başında "Ur" eki olan başka bir bira stiline de rastlamak mümkün: Urbock gibi. 

İçerik & Alkol Oranı: Erdinger Urweisse'de Erdinger Weissbier'e göre büyük farklar var. Kullanılan malt ve su aynı iken kullanılan maya ve şerbetçiotları bu sefer başka. Her ne kadar internetin altını üstüne getirsem de hangi şerbetçiotlarını kullandıklarını bulamamakla birlikte yine Hallertau'dan şaşmadıklarını ama belki Hallertau'nun yeni türeyen farklı versiyonlarına yöneldiklerini tahmin ediyorum. Alkol oranı ise %4.9 ki bu alkol oranı genelde Weissbier'lerde %5.4 oluyor. Ayrıca, Urweisse'de wort oranı %11.9 (Erdinger Weissbier'e göze çok az daha düşük ama anlamlı bir fark olmayabilir) ve 50'lik bir Erdinger Urweisse 220 kalori. Önceden de dediğim gibi, masum bir kalori oranı. Unutma genco, göbeği yapan bira değil, yanında gömdüğün tuzlu fıstık! 100 gram tuzlu fıstığın kalorisi yaklaşık 560-580 kalori. Şimdi taşların yerine oturmuş olması lazım! 

Şişe Tasarım: Bu defa farklı bir Weissbier şişesi var karşımızda. Hep aynı şişeden sıkılan gözler için güzel bir farklılık olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de neden böyle güzel şişeler göremiyoruz biralarda düşünüyorum. Etiket Erding Kulesi'nden bir görüntüyle süslenmiş ve daha da güzel bir hale gelmiş. Ayrıca Bavyera Eyaleti'nin mavi-beyaz flamasına da etikette yer verilmiş. Kullanılan font da bence "ur" kelimesinin hakkını vermiş ve Erdinger Urweisse'ye daha eski-otantik bir hava katmış.






Meali: Eski Bavyera'nın kalbinden gelen bu orijinal Weissbier spesyali: Erdinger Urweisse. Geleneksel reçeteye ve eski güzel Bavyera stiline uygun olarak en iyi malzemeler kullanılarak üretilmiştir (gibi bir şey) 



Bardak: Her ne kadar Erdinger kendi websitesinde farklı bir weissbier bardağı öneriyor olsa da, ben elimde bu bardak olmadığı için kendi Erdinger Weissbier bardağımı kullanacağım. Bir önceki Erdinger tadımında da bu bardağı beğendiğimi belirtmiştim ki aradan geçen bu kısa zamanda görüşüm değişmedi. Güzel ve zarif bir bardak ve bu bardağa Weissbier yakışıyor. 

Köpük: Yaklaşık 3 parmak kalınlığında güzel bir köpük sunuyor Urweisse fakat Erdinger Weissbier'de de olduğu gibi olay mahalini hızlı terk ediyor. Daha yoğun, kremamsı ve kalıcı bir köpük beklentim vardı açıkçası.



Erdinger'in ismini de aldığı Erding şehrindeki binası bardağın alt kısmına işlenmiş.




Renk: Koyu sarı ve turuncu arasında giden ama bence turuncuya daha yakın güzel bir renk. Filtre edilmemesinden dolayı maya şişenin içinde ve biramız bulanık. Renk açısıdan güzel bir görüntü var karşımda. Erdinger Urweisse, bardağı, köpüğü ve rengiyle ilk bakışta oldukça estetik duruyor. 

Koku: Bir önceki Erdinger Weissbier incelemesinde Erdinger Weissbier'in diğer Weissbier'lere göre daha silik bir kokusu olduğunu belirtmiştim. Erdinger Urweisse ise buram buram muz ve maya aromalarıyla daha güzel ve belirgin bir koku sunuyor. Hatta Paulaner'i çok andıran bir kokusu olduğunu da not almışım. Erdinger Urweisse'yi koklar koklamaz aklıma Münih'e her gidişimde HBF'den aldığım Paulaner'i otele yerleşir yerleşmez yorgunluk birası olarak içişimlerim geldi. Sanırım bu bilinçaltı patlamam da Erdinger Urweisse'nin kokusundaki Paulaner benzerliğini destekler nitelikte.



Gazlılık & Gövde: Erdigner Urweisse yüksek bir gazlılığa sahip ve oldukça serinletici ve ferahlatıcı bir etki yapıyor bünyede. Gövde ise hafif ve orta arasında bir kıvamda. Dolu dolu bir varlık gösteremese de çok düşük gövdeli bir bira da değil. Bundan dolayıdır ki içimi oldukça kolay. 

Tat: Öncelikle, Erdinger Urweisse'nin tadı Erdinger Weissbier'e göre çok daha başarılı. Erdinger Weissbier'deki otsu-samanımsı ve bence hafif lezzetsiz tat Urweisse'de mevcut değil. Onun yerine çok daha aromatik ve meyvemsi baharatımsı bir bira var damakta. Kokuda burna vuran muz aroması damakta da kendini kolaylıkla belli ediyor. Ayrıca, limon ve portakal gibi bir turunçgiller aroması da damakta yakalanan aromalardan. Muzdu, limondu, portakaldı derken ortaya oldukça meyvemsi bir aroma çıkıyor. Bu meyvemsi aroma ise kokuda bana çok baskın olarak gelmeyen ama bitişte damakta kendini çok güzel hissettiren baharatımsı karanfil aromasıyla çok güzel dengeleniyor. Urweisse'nin after-taste'i oldukça uzun süreli bence. Damakta ve dilde mayhoş bir karanfil tadı bırakıyor. Bu benzetmeyi daha önce de yapmıştım, yine yapayım. Kebapçı sonrası ağzınıza attığınız o minik karanfilin bir süre sonra dil üzerinde bıraktığı o tat ve hafif uyuşukluk hissini her yudumda 4-5 saniye hissettiriyor size Urweisse. Şerbetçiotlarının varlığı meyvemsi ve baharatımsı bu aromaların varlığında baskılanmış durumda ki Urweisse hiç de acımtırak gelmiyor bana. Sonuç olarak, Erdinger Weissbier'e göre oldukça başarılı, Paulaner, Schneider ve Weihentephaner gibi iyi Weissbier örneklerine de kafa tutabilecek bir buğday birası Erdinger Urweisse. 



RateBeer Puanı: 84 / 100 (overall) 98 / 100 (style)
BeerAdvocate Puanı: 85 / 100 (very good)
Benim Puanım: 88 / 100

Not: bu yazıda alkolü özendirme ya da tanıtma gibi bir amaç güdülmemiş, sadece şahsi fikirler paylaşılmıştır. Ayrıca, herhangi bir markanın reklamı ya da tanıtımı söz konusu değildir ve sadece ve sadece şahsi kanaatler dile getirilmiştir. İçki bizim dostumuz değildir, içki kötülüktür, pişmanlıktır. Belirli oranlarda tüketildiğinde insan sağlığına da zararlıdır. 


Görüşmek dileğiyle...


{ 4 yorum... read them below or Comment }

  1. Tüm dünya Alman'ın başağını yesin diyoruz o zaman değil mi? : )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz Selam,

      Yorumunla hedeflediğim okuyucu kitlesine ulaştığımı teyit etmiş bulunuyorum :) Belki bilardo ama yok lan, Almanlık daha güzel...

      Sil
  2. Cihangir merhaba,
    Abi lıkır lıkır içiyorsun güzelim hefe-weizen leri hiç davet de etmiyorsun diyeceğim ama aramızda ki mesafe 650 km.Gözümüz yok diyemeyeceğim vallahi,insan birkaç tane gönderir :)
    Ayrıca dün yıkarken aventinus bardağımı kırdım ona da moralim bozuk.Almanya'ya gidersen çok siparişim olacak.

    YanıtlaSil
  3. Şu anda Rodosta içmekteyim, şahane yahuuu

    YanıtlaSil

Instagram

Blogger tarafından desteklenmektedir.

- Copyright © Bira Kültürü & Bira Tadımı -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -