Archive for Temmuz 2015

Bira Peynir Eşleşmesi - Alman Biraları

Bir önceki yazıda bira ve peynir eşleşmesi konusuna değinmiştim. Genel olarak bira ve peynirin neden harika bir ikili olduğuna dair bilgiler verdikten sonra Belçika biraları ve bu biraların yanında güzel giden peynirlerden bahsetmiştim. Bu postta ise Alman biraları ve yanlarında güzel gidecek olan peynirlerden bahsedeceğim. Geçen yazıda olduğu gibi yine ülkemizde bulunabilen Alman biralarından bahsetmeye çalışacağım. 


Alman Biraları

Bira denilince akla gelen ilk ülkelerden olan Almanya'da genel tüketim Helles, Pils, Lager ve Weissbier stilindeki biralarda yoğunlaşmış durumda. Ancak Bockbier, Schwarzbier ya da Dunkel Bier (Dark Beer) ve Rauchbier (Smoked Beer) türleri de pastadan az pay alsalar da Almanya'ya özgü leziz bira stilleri. 


German Hefe-Weiss: Paulaner, Weihenstephaner, Erdinger, Schöfferhofer, Hacker-Pschorr ve Schneider Tap 7 ülkemizde bulunabilen buğday biraları. Bu stilin genel karakteristikleri %5-%5.5 alkol oranına sahip olmaları, filtre edilmediklerinden dolayı buğulu bir renge sahip olmaları, şişenin içerisinde maya barındırıyor olmaları, kolay içilebilirlikleri ve oldukça ferahlatıcı olmaları. Tat ve aroma açısından baktığımızda ise mayadan gelen ester ve phenolün ürettiği muz (esterden) ve karanfil (phenolden) aromaları öne çıkan aromalar. Ayrıca citrus aromaları da bu stilde kolaylıkla fark edilebilecek aromalardan. Buğday maltının verdiği bir ekmeksilik ve Eti Burçak tarzı bir malt aroması da var. Şimdi soru şu: peki aromlara sahip bir biranın yanında nasıl bir peynir güzel gider?

Buğday birasının bu ferahlatıcı gazlı yapısına yine taze ve yumuşak peynirler güzel eşlik edebilir. Taze kaşar buğday birasının yanında güzel gidebilecek bir peynir türü. Hafif aroması ve taze tuzlu gövdesiyle buğday birasının yanında kolay ve güzel gidebilecek bir peynir. Hafif susatması sebebiyle de buğday birasının ferahlatıcı etkisini ikiye de katlayabilir. Taze keçi peyniri ve mozarella da düz ve yumuşak yapılarından dolayı buğday biralarının yanında güzel giden peynirlerden. Eşleşmenin mantığını biraz daha açabilmek adına, buğday birasıyla gitmeyecek bir peynirden de bahsetmek istiyorum. Danish Blue ya da Roquefort (Rokfor) Peyniri aşırı aromatik ve baskın yapısından dolayı buğday birasının yanında pek güzel gitmeyecek bir peynir. Roquefort dominant tadından dolayı tüm damağı kaplayacak ve buğday birasının tadı pek hissedilmeyecek. Bu peynirle iyi gidecek ya da onunla baş edebilecek bira türkleri genelde yüksek alkollü ve aromatik biralar. Misal, Trappistes Rochefort 10 ya da Chimay Blue gibi. 


German Lager & Helles & Pils: Tuborg Gold, Beck's, Budweiser Budwar, ve Heineken ülkemizde bulunabilecek sarışın biralardan. "Tuborg Danimarka birası hocam yea" diyen olabilir ama Löwenbrau'yla aroma olarak öyle çok bariz bir farkı yok, o yüzden German Lager demekte beis görmüyorum. Helles tipinde bir biramız henüz yok, Augustiner Helles'in gelmesi dileğiyle. Alt fermentasyon methoduyla soğuk bir ortamda fermente edilen Lager, Helles ve Pils biralar sarı berrak bir renge sahiptirler. Peki bu üçünün arasında nasıl bir fark var? Helles biralar şerbetçiotu aromasının az olduğu ve ekmeksi malt tadının yoğun olduğu kolay içimli sarışın biralar. Pils biralar ise şerbetçiotu aromasının yoğun olduğu ve acımtırak bir içime sahip olan sarışın biralar. Lager ise bu ikisinin arasında bir acımtıraklığa sahip olan sarışın biralar. Mass-production ve düz-derinlikten uzak bir aromaya sahip olarak değerlendirilen bu biralar aslında kaliteli malzemelerle ve kitle üretim mantığından uzak yapıldığında çok da lezzetli olabilen biralar. Özellikle de taze taze fıçıdan içildiğinde. Gelelim peynir eşleşmesine. Bu tek yönlü aromalı ve gazlı biralar Trakya'da yaygın olarak tüketildiği üzere eski kaşarla harika giden biralar. Eski kaşarın bol tuzlu ve orta-yağlı yapısına ferahlatıcı ve yüksek gazlı bir yapıyla eşlik eden sarışın biralar bu peynirlerin yanında güzel bir tercih. Bir de Cheddar peynirinin de bu sarışın biraların yanında güzel gittiğini düşünüyorum. Tavsiye ederim. 


Schwarzbier & Dunkelbier: Köstritzer, Krombacher Dark ve Efes Dark ülkemizde bulabileceğimiz koyu-siyah lager biralardan. Bu biraların temel karakteristiği ise arpa maltının kavrulmasıyla siyah bir renk elde edilmesi ve bu rengin de biraya yansıması. Kavrulan malt biraya yanık bir tat ve karamelize bir aroma katıyor ki koyu lager biralar bu yüzden (bence) sarışın biralara göre daha aromatik oluyorlar. Elbette vurgulamak lazım ki bu aromatiklik bir Stout ya da Porter sevieysinde değil (yine bence). Roasted (kavruk) bir aroma ve buna eşlik eden karamelize tat için nasıl bir peynir seçimi olabilir peki? Aklıma ilk gelen hellim peyniri. Kızartılmış hellim peynirinin karamelize olan tadı dark biranın yanında güzel bir eşlikçi oluyor. Ayrıca isli peynirler de koyu biraların o kavruk malt tadına güzel eşlik ediyorlar. 


Rauchbier: Aecht Schlenkerla Rauchbier ve Pera 3 Smoked Lager ülkemizde bulunabilen isli biralar. Bu bira stilinin en belirgin karakteristiği ise maltın geleneksel fırınlarda meşe odunuyla yakılması ve bu meşe odunundan gelen çok aromatik bir is tadının biraya geçmesi. Benim gibi isli ve tütsülü şeylerin hastasıysanız, çok seveceğiniz bir tür. Bu biranın yanında gidecek en güzel peynir tahmin edebileceğiniz gibi isli peynirler. Özellikle isli Çerkez peyniri ve ithal smoked peynirler isli birayla çok ama çok güzel gidiyorlar. Yine kızartılmış hellim de isli birayla güzel gidiyor, benden söylemesi. 


Gelecek yazıda İngiliz biralarına (Ale, Porter, Stout etc.) ve peynir eşleşmesine değineceğim. 

Görüşmek dileğiyle...


16 Temmuz 2015 Perşembe
Posted by Bira Sevdası

Instagram

Blogger tarafından desteklenmektedir.

- Copyright © Bira Kültürü & Bira Tadımı -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -